Hoe maak je zelf hummus?

Geplaatst op 01-05-2023

Categorie: Eten en drinken

Als je net als ik van hummus houdt, dan is het maken van je eigen hummus een must! Het is niet alleen goedkoper, maar ook gezonder en lekkerder. En het mooie van hummus is dat het zo veelzijdig is: het kan worden gebruikt als dip, spread, dressing en nog veel meer.

In deze gids laat ik je zien hoe je zelf hummus kunt maken. We beginnen met de basis, maar ik zal ook enkele variaties delen die je kunt proberen. Laten we beginnen!

Ingrediënten

Stap 1: Kikkererwten bereiden

Om kikkererwten te bereiden, kun je gedroogde kikkererwten koken of kikkererwten uit blik gebruiken. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, week ze dan minimaal 8 uur in water en kook ze dan in ongeveer 1-2 uur gaar. Als je kikkererwten uit blik gebruikt, zorg er dan voor dat je ze goed uitlekt en afspoelt voordat je ze gebruikt.

hummusStap 2: Alle ingrediënten samenvoegen

Doe de gekookte kikkererwten, tahin, olijfolie, knoflook, komijn, citroensap en een snufje zout in een keukenmachine of blender. Mix tot alles goed gemengd is. Voeg dan geleidelijk water toe tot je de gewenste consistentie hebt bereikt. Ik hou van mijn hummus een beetje dik, dus voeg ik meestal ongeveer 1/4 tot 1/2 kopje water toe.

Stap 3: Proef en breng op smaak

Proef de hummus en voeg indien nodig meer zout of citroensap toe. Als je de hummus pittiger wilt maken, voeg dan wat paprikapoeder of cayennepeper toe.

Stap 4: Serveer

Serveer de hummus met wat groenten, crackers, pitabroodjes, of wat je maar wilt. Je kunt de hummus ook in een luchtdichte container bewaren in de koelkast gedurende maximaal een week.

Variaties

Nu je weet hoe je basis hummus kunt maken, kun je gaan experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten. Hier zijn enkele suggesties:

Geroosterde Paprika Hummus

Voeg 1 geroosterde paprika (uit pot) toe aan de basis hummus en mix tot alles goed gemengd is.

Bietenhummus

Voeg 1 gekookte biet toe aan de basis hummus en mix tot alles goed gemengd is. Deze hummus heeft niet alleen een prachtige kleur, maar ook een unieke smaak.

Avocado Hummus

Voeg 1 rijpe avocado toe aan de basis hummus en mix tot alles goed gemengd is. De avocado voegt een romige textuur en een heerlijke smaak toe aan de hummus.

Zwarte Bonen Hummus

Vervang de kikkererwten door zwarte bonen en voeg wat jalapenopeper, koriander en limoensap toe voor een pittige en frisse smaak.

Edamame Hummus

Vervang de kikkererwten door edamame bonen en voeg wat sojasaus, gember en sesamolie toe voor een Aziatische twist.

Waarom zelf hummus maken?

Waarom zou je zelf hummus maken als je het ook gewoon in de supermarkt kunt kopen? Ten eerste is zelfgemaakte hummus goedkoper dan hummus uit de winkel. Daarnaast kun je het helemaal naar eigen smaak maken en kun je variëren met verschillende smaken en ingrediënten. Zelfgemaakte hummus is ook gezonder omdat je precies weet wat erin zit en je kunt het zonder toegevoegde conserveringsmiddelen maken.

Tips voor het maken van perfecte hummus

Hummus maken is makkelijk, gezond en lekker! Met dit basisrecept en variaties kun je je eigen perfecte hummus maken en het naar eigen smaak aanpassen. Dus waar wacht je nog op? Ga naar de keuken en maak je eigen hummus!